
27. april - 1. mai 2018
Knappe tre uker etter at en mail om tildeling av prosjektmidler fra Alrek Helseklynge fant veien til innboksen vår, satt vi på bybanen med pass i hånden og kofferter i midtgangen. Fra Bergen skulle turen gå til Toronto, for å få inspirasjon til etablering av Studentklinikken i Bergen (STUEN). To medisinstudenter og to psykologistudenter hadde lagt igjen pensumbøker og hverdagsstress hjemme, til tross for at eksamensperioden nærmet seg med stormskritt, for å besøke den studentdrevne helseklinikken IMAGINE og University of Toronto.
Dag 1 - Avreise og Liberty Village
Gleden var stor da reiseruten gikk via hjembyene til Xenia og Kristin (henholdsvis Stavanger og London), men ble kortvarig da reisefølget måtte spurte gjennom flyplassterminalene for å rekke neste fly. Med tungpust og makspuls på samtlige ble boardingkort scannet og pass sjekket, før alle fire sank ned i flysetene. Reisefølgets tre mest fornuftige medlemmer (les: de som ikke skrøt på seg gullkort hos SAS før avreise) fikk en komfortabel flytur med myke nakkekrager, mens den siste våknet med kink i nakken.
Vel framme i Toronto ble vi møtt av verdens hyggeligste Uber-sjåfør (med norske aner!), som kjørte oss trygt til leiligheten vår i Liberty Village og ellers rundt i Toronto. Med et tyggegummi-lager i bilen som var større enn det nordmenn hamstrer med seg hjem fra taxfree, geleidet sjåføren oss trygt gjennom Torontos gater under hele oppholdet.
Etter å ha funnet fram til leiligheten og satt fra oss bagasjen, tok vi en spasertur i nærområdet i Liberty Village i jakten på en god restaurant. Det krydde av spisesteder i gåavstand, og valget falt til slutt på en grill-restaurant kalt William’s Landing. Restauranten viste seg å være et samlested for samtlige basket-interesserte mennesker i Toronto, med storskjermer og lydanlegg plassert i hele lokalet. Et solid måltid kombinert med flyturen på ca. 12 timer skapte optimale forhold for døsighet, og vi sovnet like etter at vi var ankommet leiligheten igjen.
Dag 2 - IMAGINE-klinikken og Niagara Falls
Etter en tidlig morgen og frokostmøte med vår kjære veileder, gikk turen videre til IMAGINE-klinikken. IMAGINE er en tverrprofesjonell, studentdrevet helseklinikk i downtown Toronto, hvor studenter tilbyr gratis helsetjenester til underpriviligerte. Studentene representerer profesjonsutdanninger som medisin, farmasi, fysioterapi, sykepleie og sosialt arbeid, og samarbeider om konsultasjoner og pasientbehandling.

Ved ankomst til klinikken ble vi mottatt av Jake Pelling, medisinstudent og “Clinic Flow Manager” ved IMAGINE. Jake ga oss en omvisning i klinikkens lokaler, som fungerer som helsestasjon på hverdager. Studentene får bruke klinikklokalene vederlagsfritt på lørdager, og har ansatt en resepsjonist fra helsestasjonen til administrativt arbeid. Som “Clinic Flow Manager” møter Jake pasientene ved innkomst, og hjelper dem med å fylle ut et spørreskjema med informasjon til klinikkarbeiderne. Inntaksskjemaet inneholder spørsmål om pasientens sykehistorie, personalia og flere sosioøkonomiske faktorer, og er frivillig å fylle ut før konsultasjonen.
Før første pasient ankom fikk vi møte studentene som arbeidet frivillig ved klinikken. Alex (farmasi), Raisa (fysioterapi), Dana (sykepleie) og Jessica (sosialt arbeid) var blant studentene vi fikk møte denne lørdagen. Alle i ulike faser av studiene, og med ulike perspektiver på hvordan pasientenes helsefaglige utfordringer kunne løses. I et eget møterom satt studentene klare til tverrprofesjonelle diskusjoner med frivillige, ferdigutdannede veiledere. Mellom diskusjonene fikk vi også til et møte med Jake angående rekruttering, organisering og finansiering ved IMAGINE-klinikken.
Da den første pasienten ankom klinikken tok Jake imot informasjon og problemstilling, for deretter å presentere pasientens problemstilling i møterommet der studentene, veilederne - og vi - var. Alle fikk høre hva pasienten hadde notert i inntaksskjemaet, og deretter ble det diskutert hvilke profesjonsstudenter som var best egnet til å hjelpe vedkommende med den aktuelle problemstillingen. To studenter fra ulike profesjonsutdannelser utførte selve konsultasjonen, og kom deretter tilbake for å presentere resultatet av konsultasjonen og diskutere mulige tiltak. Tiltak kunne innebære videre oppfølging hos andre instanser i helsevesenet, utskrivelse av resepter eller avtale om oppfølgingstime ved klinikken på et senere tidspunkt. Hos IMAGINE var det i tillegg mulighet til å skrive ut resepter under autorisasjon fra tilstedeværende lege, noe som ofte ble gjort for pasienter som manglet helseforsikring eller ikke hadde råd til medisiner. På IMAGINE måtte det derfor alltid være en lege tilstede for at klinikken skulle kunne ha åpent.
Niagara Falls

For å samle tankene tok vi kontakt med vår faste Uber-sjåfør. I forkant av avreisen fra Bergen hadde vi bestemt oss for å se Niagara Falls under oppholdet, et mål canadisk kollektivtransport ikke så ut til å dele. En time senere satt vi trygt fastspent i en gigantisk Chevrolet for en roadtrip på 1,5 time til Niagara Falls og grensen til New York, USA. I løpet av turen fant vi ut at sjåføren vår hadde bodd 3 år i Ulsteinvik, og at han hadde familie på Østlandet. Liten verden!
Selv om været ikke var på topp, hadde vi god utsikt over majestetiske Niagara Falls. Godt kledd i regnjakker for å representere vårt bergenske opphav ble vi geleidet rundt av sjåføren vår, som plutselig overtok rollen som turistguide. I tillegg tok han ansvar for å sikre at reisefølget hadde adekvat blodsukker, ved å tilby oss kaffe og donuts gjentatte ganger. Til tross for at vi ikke fikk tid til en båttur på elven, var området dekket i nok vanndamp til å framkalle sjalusi selv fra Bergensværet.
Resten av lørdagen kan oppsummeres i følgende høydepunkter: En vin vi planla å drikke (etter at yngstemann såvidt fikk kjøpt flasken med sitt norske førerkort), et bankkort som ble liggende under en hyllerad på et ikke-vinmonopol, samt Jarlsberg til CAD $12.99 på Metro.
Dag 3 - “Decent Work For All”



Søndag etter frokost gikk turen til Dalla Lana School of Public Health ved University of Toronto, hvor IMAGINE-klinikkens årlige symposium fant sted. Under konferansetittelen “Decent Work For All” fikk vi delta på seminarer angående arbeid, helse og migrasjon. Enkelte av presentasjonene omhandlet spesifikke utfordringer i Ontario, som helseforsikringen OHIP, mens andre seminarer hadde et mer globalt perspektiv. Dyktige foredragsholdere fortalte om hvordan dårlige arbeidsforhold og uforutsigbarhet i arbeidsmarkedet svekker arbeidernes fysiske og psykiske helse, og hvordan dette skaper et indirekte klasseskille. Spesifikke lover og lovforslag var gjentatte ganger tema for debatten, og økning av minstelønnen til CAD $15 samt strengere krav til HMS ved canadiske arbeidsplasser ble skissert som potensielle løsninger på de samfunnsmedisinske utfordringene i Ontario.
I lunchpausen dro vi til en kafé i nærheten av universitetet for å diskutere inntrykkene fra IMAGINE-klinikken og -konferansen. Det som i utgangspunktet skulle være en rask kaffekopp ble fort til to timer med idémyldring og planlegging av klinikkdrift, som resulterte i skrivekrampe og hender dekket av blekk hos samtlige.
Fulle av ny inspirasjon dro vi for å møte medisinstudent Aatif Qureshi, en av direktørene ved IMAGINE-klinikken. Aatif ga oss større innsikt i hvordan klinikken drives, organiseres og finansieres. I tillegg snakket vi om hvordan studenter rekrutteres til klinikkarbeid, og utvelgelsen av disse. Samme ettermiddag fikk vi også besøkt Tim Hortons, som promoteres som Canadas svar på spørsmålet “Hva er god kaffe?”. Turen gikk videre til en lokal sushi-restaurant etter anbefaling fra Aatif, for både faglig og næringsrikt påfyll.
Senere samme kveld ble vi invitert til å møte flere av studentene vi ble kjent med under besøket på IMAGINE-klinikken, for en kveld med god stemning, latter og billige drikkevarer. På dette tidspunktet trodde vi at hadde promotert Norge tilstrekkelig, etter servering av Freia-sjokolade og framvisning av bildebøker fra Norge som gaver til klinikken. Det hadde vi kanskje - men det var ingen hindring for ytterligere patriotisme. Lene ble overlykkelig da farmasistudenten Alex fortalte om besøket sitt til Gjøvik, og diskusjonen gikk videre innom både russefeiring og “the hills around Bergen” (som ble degradert i sammenligning med Rocky Mountains).
Dag 4 - Turist
I og med at de to foregående dagene hadde vært hektiske, ville vi sette av en dag for å oppleve turistbyen Toronto. Vår ferd begynte i Liberty Village, hvor dagens første mål var å finne et spisested med ordentlig pannekake-frokost. Jakten ledet oss til kaféen School, som lå 100 meter unna leiligheten. Med blåbærpannekaker på tallerkenen (shoutout til blåbær-allergikeren i reisefølget som måtte stå over) og kaffe i koppen ble dagens næringsinntak nådd, før vi sjekket ut fra leiligheten og dro videre mot downtown Toronto.

Bagasjen ble plassert nær Union Station, før sightseeingen begynte for fullt. Obligatorisk besøk til 553 meter høye CN Tower sto først på programmet, hvor vi ble vitne til mennesker som utfordret høydeskrekken ved å henge fastspent fra tårnet. De som ikke var like adrenalinsøkende la seg ned på glassgulvet øverst i tårnet, for å ta bilde av seg selv med hodet svevende over betongplattingen en halv kilometer lengre nede. Under besøket møtte vi også den mest entusiastiske heisguiden noensinne, som briljerte med både faktakunnskap og forsøk på humor under den 58 sekunder lange turen. Etter å ha sett hele Torontos skyline fra CN Tower var det på tide å plante føttene trygt på bakken igjen, og vi tok derfor heisen nærmest direkte til Ripley’s Aquarium i nabobygget.

Mot ettermiddagen inntok vi et usedvanlig godt måltid på Harbourfront Café og fikk sett vannlinjen langs Lake Ontario. Etter omtrent 20 kilometer gange denne dagen, for å oppleve mest mulig av Torontos indre bykjerne med severdigheter og handlegater, var det godt for beina å sette seg på toget mot Pearson International Airport for å rekke flyet tilbake til Norge. Etter å ha tatt monorail til feil flyplassterminal (bonus: ekstra monorail-tur), var vi klare for innsjekk. Det samme kan ikke sies om innsjekksmaskinene på flyplassen, som etter lang kø nektet å scanne et av passene våre. Tiden ble knapp, og gullkortet som ble shamet innledningsvis i innlegget ga oss plass først i køen til de manuelle skrankene for prioritert innsjekking. Med kun 6 minutter igjen til innsjekk før vi hadde blitt nektet ombordstigning, måtte flyplasspersonalet jobbe på spreng for at både reisefølget og bagasjen skulle få plass på flyet til København.
I have just a few minutes to check you in before you lose your flight, hold on.
- Flyplassansatt (og hverdagshelt) ved Toronto Pearson Intl. Airport
Etter en knirkefri flytur til København, var det klart for en ny intervalløkt til neste gate for boarding på flyet til Bergen. Uten automatisk passkontroll (EU ♥) hadde flyet sluppet (den faglige) tyngden av fire ekstra passasjerer. Heldigvis for oss var SAS ingen lettvekter, og fraktet både oss og bagasjen trygt tilbake til Bergen.
Hjemme i Norge ser vi tilbake på en fantastisk tur til Toronto med høyt læringsutbytte, og ser frem til å starte vår egen helseklinikk her i Bergen!
Vi takker IMAGINE-klinikken og University of Toronto for et flott opphold, og håper på snarlig gjensyn! En stor takk rettes også til veileder Anders Bærheim for initiativ til studieturen.
